+36204539863 truzsi.kata@gmail.com

Lehet, hogy elsőre fura kérdés ez, de aki átesett ezen, akár többször is életében, tudja hogy így van: Ami nehézség az egyben esély is.

A krízis lehetőség, hogy helyet adjon valami újnak az életedben.

A változással teli helyzeteket nehéznek éljük meg, mert váratlan, szorító, kényelmetlen, nyomást gyakorol ránk, megbénít, fullasztó, … nehéz ilyenkor Önmagunkkal lenni. Mégis az újra éledés előszobája és segít minket, ha felvállaljuk a felelősséget, és vele együtt visszanyerjük az erőnket. Aki volt ebben tudja, hogy általa közelebb kerülünk saját magunkhoz, ami a valódi erőnk.

Miért nehéz?

A krízis jelentése válság vagy fordulat, ami lehet élet szakaszhoz kapcsolódó (pl., gyerek születés, életközépi, karrierhez kapcsolódó), vagy hirtelen jövő, sorscsapás szerű (pl. váratlan szakítás, haláleset).

Kezdetben úgy érezzük, hogy nem látunk ki a helyzetből, nem látjuk a lehetséges megoldásokat, vagy ha látjuk is őket, elérthetetlennek és teljes mértékben megvalósíthatatlannak érzékeljük őket. Érezhetjük azt is, mintha mindig ugyanabba a
spirálba kerülnénk, amelyben újból és újból szemben találjuk magunkat ugyanazzal a nehézséggel és úgy tűnik, hogy ennek sohasem lesz vége. Egy ideig képtelennek tatjuk magunkat azokra a lépésekre, amire pedig fejből tudjuk, hogy itt lenne az ideje elszánni magunkat.

Érzések és a ráció harca

Fontos tudatosítani, hogy bármennyire reménytelennek is tűnik a krízis helyzet, van vége!

Amikor a stressz elkezd felhalmozódni, és észrevesszük, hogy valami nem stimmel az életünkben, de még nem látjuk át pontosan hogy mi a helyzet, már akkor kezdetét veszi a válsághelyzet. Lehet, hogy nincs erőnk vagy bátorságunk meghozni a szükséges döntéseket, kilépni a helyzetből vagy módosítani a megszokott kereteken. Hiába tudjuk, hogy valami nem jó, félelmet kelt bennünk az, hogy nincs tervünk a következő lépésre, és arra sem, ami azután vár ránk.

Szorongásunkat fokozhatja, hogy mi lesz a döntésünk következménye: Jobb lesz-e utána, csökken a bizonytalanság, képesek leszünk megállni a helyünket. Ezek teljesen rendben levő érzések, mondhatjuk, logikusak.

Az ismeretlen félelmetes, de csak addig, amíg nem nézünk vele szembe. Amikor sorba vesszük, hogy milyen hatással van ránk, lehetőségünk nyílik arra, hogy feltáruljanak előttünk saját félelmeink, hogy elgondolkodjunk, számot vessünk a vágyainkról, és
azokért mozgósítsuk erőforrásiankat. Ezekről azt gondolhatod a krízisbe süllyedve, hogy „ugyan! … nekem már nincs olyan”… Ez az érzés is természetes, azonban nem igaz!

Van segítség

Fontos, hogy megoszthasd a barátaiddal, rokonaiddal, azt amiben vagy, mert szeretetük, figyelmük nagyon sokat tud adni, de az a megfigyelésem, hogy érdemes ehhez szakértő segítőt igénybe venni. Hatékonyan kimozdítani, a mintáidat felismerni, a kívánt irányba indulni külső segítő szakértelmével könnyebb, mert célra tart a fókusszal, amit ad. Ez egy folyamat, kinél hosszabb vagy rövidebb, viszont a segítő szakember támogat abban, hogy kiszűrd a halogatást, és a problémában dagonyázást képes vagy minimálisra csökkenteni, ezzel párhuzamosan a tanulságokat maximálisan levonni, és
erőforrásaidhoz kapcsolódni, majd céltudatosan aktivizálni magad.

A megújulási folyamat egyik fontos kulcsa, az erőforrásaid felismerése, ahonnan elindulsz felfelé.

Azonban az első és legfontosabb, amikor mersz segítséget kérni, mert a kérés mindig ajtót nyit!

Amikor a helyzet már eljutott erre a szintre, nem tudsz visszafelé haladni, a körülmények azt kérik tőled, hogy lépj előre, mert amiben eddig voltál, azt kinőtted.

Gondolhatunk a születésre, ott sem tudja a baba mi vár rá azután ha „elindul”, mert addig csak az anyaméhet ismerte, azonban szűkké vált számára, ahhoz hogy tovább élhessen, el kell hagynia. A legtöbb, amit tehet, hogy bízik, és elindul. Ő is megdolgozik, minden egyes centméterért, minden erejét latba vetve, és közben tesz szert az erejére, arra az alapvető mintázatra, ami egész életében végigkíséri majd minden egyes krízishelyzetben!

“Olyan nincs, hogy az élet megreked, mert az folyamatosan áramlik, a változás örök.”
Ha hasonló helyzetben vagy és szeretnél az erődhöz jobban kapcsolódni, olvasd el a Válsághelyzetben válaszd Önmagad! – 3 dolog amivel kitörhetsz bejegyzésemet!

Ha hasznosnak találod más számára is a cikket, kérlek oszd meg velük!

Ha szeretnél haladni, hogy kész legyél az erőforrásaidhoz kapcsolódni, aktivizálni magad, akkor keress bizalommal, és beszélgessünk Rólad! Bővebb információkat találsz az Egyéni konzultációnál.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Share This