+36204539863 truzsi.kata@gmail.com

Valószínű találkoztál már azzal az érzéssel, hogy „valami nem stimmel az életemben”, „valami nem stimmmel velem”… de nem tudod megfogni, hogy merre is kellene indulni. Még az is lehet, hogy szívesen fogadnál ehhez támogatást, de nem tudod kihez fordulj…

Nagyon elterjedt manapság a coaching és sok más segítő szakma van terítéken, ami között nem könnyű eligazodni. Ráadásul az utóbbi időben a coaching is nagyon intenzíven specifikálódik.

Ezért gondoltam arra, hogy először azt nézzük meg, hogy maga a coaching szemlélet mire irányul.

Alapvetően a teljesítmény legmagasabb szintjének elérésére találták ki, és a sportban használták eredetileg. Innen ered elnevezése is a coach, mint edző. A sport világából indult hódító útjára és először az üzleti életben vetette meg a lábát, mint az üzleti teljesítmény, siker fokozására szolgáló módszer: business coaching. Manapság a mindennapi élet különböző területein is egyre inkább elterjedt, mint például a life coaching, ifjúsági coaching, párkapcsolati coaching, karrier coaching stb…)
De a coaching nem tanácsadás, és nem terápia!

Magam is használom azokban a folyamatokban, melyekkel a hozzám fordulókat segítem. Látom, hogy olykor káoszt okoz, hogy mely módszer miben kompetens. Fontosnak tartom, hogy, hogy aki segítséget kér, tudja azt is hogy miben kaphat segítséget, amit a módszer határai jelölnek ki.

Ahhoz hogy némi támpontot kapjunk kezdetnek arra gondoltam, hogy más segítő módszerekkel összefüggésben, nézzük meg mi a coaching területe, és mivel lehet jól kombinálni, kiegészíteni.

Mit csinál a coach?

A coach egy jövőben meghatározott cél érdekében dolgozik, segít azt elérni bizonyos lépések sorozatán keresztül a jelenből kiindulva. A megoldásra koncentrál és afelé segíti ügyfelét anélkül hogy az okokat, gátakat kutatná.

Mit csinál a tanácsadó, terapeuta?

A terapeuta a múltban történt elakadásokkal foglalkozik, berögzült mintákat segít feloldani, amelyek esetlegesen megakadályozzák, az elérni kívánt célt, de a fő területe a probléma megszüntetése. Itt fontos az a szemléletmód, hogy ha elhárult a nehézség, akkor az egyén képes lesz a kihívását megoldani.

Munkámban mindkét típusú megközelítést alkalmazom:

A coaching ülés során arra indulunk „hogyan sikerülhet” az, amit szeretne az ügyfél. Ez a munka rendszeres találkozásokat, elmélyülést, kihívásokkal való szembenézést, tetteket kíván. Merthogy ez egyfajta edzés, ahogy a nevében is szerepel. Tulajdonképpen tanul az ember magáról, és tanítja magát az újfajta „működésre”. Aminek egyik lába a megértés, másik lába a cselekvés, ami új tapasztalást hoz. Egyik következik a másik után, így haladunk az úton.

Viszont ha elindulunk a kívánt jövő felé, és mégis elakadás következik, akkor érdemes visszatekinteni. Ilyenkor valószínű egy gondolat, hiedelem, korábban megélt sérülés, vagy már nem aktuális mintázat húzódik meg a háttérben. Ezen az akadályon terápiás módszerrel lehet és érdemes segíteni, mert amíg ez a régi elakadás ott van a tudatalattiban addig a cél megvalósulása várat magára.

Ahol ily módon beköszön a múlt, ott használom a kineziológia rendkívül széles, személyre szabható eszköztárát, ehhez esetleg egy rövid meditációt is beiktatunk. Ha beazonosítottuk a gátló tényezőt, annak feloldása lesz a következő lépés. Majd ezután tudunk visszakanyarodni az eredeti célhoz, ami a jövőben bontakozik ki. Azt tapasztalom, hogy így bebizosítható a cél elérésére irányuló folyamat, mivel mindkét „faktoron”, múlton és jövőn lehet dolgozni, amennyiben szükség van rá.

A „munka” velejárója, hogy a mindennapok pillanatai felértékelődnek, a döntéshelyzetek más megvilágításba kerülnek. Ez az átállás hozzájárul ahhoz, hogy életünket mindinkább annak teljességében tudjuk érzékelni.

Ha bármilyen kérdésed van, beszélgessünk Rólad!

Ha szeretnél lépni, a vágyaid felé mozdulni, vedd fel velem a kapcsolatot!

A témádnak megfelelő konzultációkról itt találsz több információt.

Ha úgy érzed ez a tartalom másnak is hasznos lehet, kérlek oszd meg velük!

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Share This