+36204539863 truzsi.kata@gmail.com

Mostanában egyre több helyről találkozom azzal, hogy a jós, a jövendőmondó (és itt nem a foglalkozással van bajom)… azt mondta, hogy „ekkor meg ekkor el fogtok válni”. Ennek apropóján született bennem a következő gondolatmenet arról, hogyan lehet befolyásolni a kapcsolódások jövőjét, esetleg végkimenetelét… akarva-akaratlanul.

1. Szerelmi jóslatok

Azt gondolom, hogy aki ilyet mond, hogy „azt látja, hogy el fogtok válni”, az az ember nincs teljesen tisztában azzal, amit csinál. Ezzel ugyanis ráteszi a fókuszt arra, hogy az amúgy is nehéz és kérdéses helyzetben levő nőt vagy férfit egy bizonyos kimenetel felé tolja, ezzel a kijelentésével észrevétlenül a válás felé „segíti”.

Ezzel véleményem szerint elveszi a választás lehetőségét attól, aki kapaszkodókat keres. Egyértelmű, hogy aki nehéz helyzetben van, döntés előtt áll, nagyon könnyen befolyásolható kívülről adott jótanáccsal. Valószínű régóta a döntéshelyzet generálta stresszben van, és már a megkönnyebbült állapot elérésére törekedne. Ezért ha valakitől segítséget kér, könnyen előfordul, hogy hozzá delegálná a döntést: „csak valaki mondja már meg, mit kell csinálni, hogy megoldódjon!… ő biztosan jobban tudja, mert ő…látó…”

Hát nem! Szerintem senki nem tudja jobban, mint TE, csak néha nagyon nehéz benne lenni a folyamatban, amikor valami születőben van, és szembesülni a döntés súlyával, amikor az ember ahhoz a ponthoz érkezik.
Ezért gondolom azt, hogy nagy felelőssége van minden „tanácsadónak”, legyen az barátnő, vagy szakképzett segítő, ha nem abban támogatja a döntéshelyzetben levőt, hogy a folyamatban a Saját Lehető Legjobb Megoldását megtalálja. Ebben az esetben a legnagyobb jószándéka ellenére sem segít valójában.

Minden krízishelyzetben kulcsfontosságú tudni, hogy elérkezett az idő vminek az újjászületésére. Tudjuk azt is, hogy ez a folyamat rengeteg kihívással járhat, viszont visszafordíthatatlan!

(Párkapcsolat esetében sokszor az a kérdés, hogy: Szakítani-válni, vagy maradni? ha ez a téma érdekel, ajánlom A válás kapujában: menjek vagy maradjak című cikket.)

Ahhoz hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a helyzetből, ami már kialakult, érdemes bátornak lenni! Egy ilyen szituációban rengeteget tanulhatunk saját magunkról, és jó lehetőség, hogy górcső alá vegyük az életünket, hogy valójában úgy éljük-e azt, ahogy szívből szeretnénk. Nem halogathatjuk, hogy szembenézzünk a helyzettel, ami megmutatja a legnagyobb félelmeinket és ha tovább vizsgáljuk valójában az igazi vágyainkat is.

Ez nyilván nem egy pillanat alatt történik, bár előfordul, hogy az ember egyszer csak megvilágosodik, és hirtelen teljesen más szemszögből látja a szituációt, benne saját szerepét is. Szóval akkor se keseredjünk el, ha ez egy hosszabb folyamat. Az is teljesen rendben van, hiszen mindenkinek van saját ritmusa, ahogy az életében halad.

A megoldásban sokat segít a Bátorság! Nézz szembe saját félelmeiddel, és nagyobb kincsekre lelsz, mint amire bármikor számítottál volna! Ez minden esetben így van, ha az ember valóban elindul. Ezt abból a több száz életút tapasztalatból mondom, amit testközelből láttam. De amíg toporgás van, addig nincs áttörés sem.

2. Kapcsolódási alapok

Nézzük kicsit távolabbról ezt a témát: Soha ezelőtt nem zajlott olyan intenzív átalakulás a kapcsolatokban, párkapcsolatokban, mint napjainkban. Az emberek nagyon nagy hányada intimitáskerülésben, és/vagy kapcsolatfüggőségben van. Olyan kapcsolati mintában élünk, amit felmenőinktől hozunk, és úgy nőttünk fel, hogy annak eredményeképpen ez vált kapcsolódási mintánkká. Sokszor csecsemő, vagy kisgyermek korunkban olyan benyomást szereztünk, ami hozzájárult ahhoz a meggyőződésünkhöz, hogy közel engedni valakit magunkhoz, a szívünkbe (ne adj isten annak mélyebb bugyraiba) fogadni veszélyes!!! Ezért bármennyire is szeretnénk (valójában csak a felszínen) szeretetet adni, és viszont kapni, mindig van egy pont, ahol a védekezési rendszerünk riadót fúj, és nem enged közelebb, sem magunkhoz, sem a másikhoz. Védőbástya épül közvetlenül a szív körül.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ez az állapot kielégítő lenne akár a nők, akár a férfiak számára. Eljött az idő, amikor igényünk van arra, hogy szívből kapcsolódhassunk, álarcok nélkül, csak nem tudjuk hogyan kell ezt „csinálni”.

Ekkor történik sokszor, hogy belép egy harmadik a képbe, és fenekestől felforgatja a kapcsolatot, a házasságot és megmutatja azokat a pontokat, hogy hol nincs őszinteség a két ember között (általában ez történik, mint jelenség). Csak sokkal egyszerűbb a harmadikat hibáztatni, és ugyanúgy a mintáknak megfelelő programunk szerint lereagálni a dolgot.

Holott ez a helyzet is lehet segítő. Irgalmatlanul nehéz, de egy csomó mindent felszínre hoz, amivel ideje szembesülni, mert az már idejétmúlt. Így lehetőség arra, hogy újraélesszük a kapcsolódást, amennyiben megvan a szándék és az igény az újra közeledésre.

Itt visszacsatolva az „el fogtok válni” jóslatra…: Az a fajta kapcsolódás, ami a régi mintában létrejött, egy idő után már nem szolgálja a pár tagjainak életét. Ezért az nyilvánvalóan a felbomlás felé halad, lássuk be ez törvényszerű…
Ám, ez nem feltétlenül kell, hogy a válást jelentse, mert végbemehet a folyamat a kapcsolat átalakulásán, átformálásán keresztül, ahol valószínű, hogy új alapok építése válik szükségessé.

…De ez munka! Ha valamit építeni akarunk, az mindig munkával jár.

3. Az Építés szakasza

Először is tisztán kell látnunk, hogy miben vagyunk. Sokszor ez is többszöri nekirugaszkodásra sikerül, hogy egyáltalán a helyzetet próbáljuk objektíven megfogalmazni, mert keressük magunkat a kibillent helyzetben. Amikor sikerül szembenézni a körülményekkel, akkor láthatjuk, hogy rendelkezünk olyan meggyőződésekkel, „téglákkal”, amelyek valójában nem is kívánatosak saját magunk számára. Ezek a „téglák” viselkedésünk részét képezik, neuronhálózatainkon bejáratott útja van egy-egy reakciónak, meggyőződésnek, amitől meg akarunk szabadulni. Így először a bontással kell kezdenünk, hogy megállapítsuk mi az, ami már idejétmúlt, már nem szolgál minket, azért hogy az alapokat „minőségi anyagból” tudjuk újra rakni. Ebben rendkívül nagy szerepe van az önismeretnek. Amennyiben az ember nem foglalkozott ezzel eddig, ezen a ponton kikerülhetetlenné válik.

Az alábbi verziók szerint alakulhat a kapcsolat:

1. A pár egyik tagja belevág

Sokszor előfordul ilyen helyzetben, hogy a pár egyik tagja belevág, és halad az önismeret útján, ahol rengeteg új élmény várja, s ezáltal egy új önmagát ismeri meg.

  • A másik fél úgy csinál, mintha misem történt volna, nem foglalkozik ezzel az egésszel, sokszor kivár, az is előfordul, hogy azt reméli egyszer minden a régi lesz. Azonban egy dolog 1000%.ig biztos: már soha nem lesz a régi a kapcsolódás!
  • Ilyenkor az történhet, hogy aki belevágott az önismeretbe, felkelti ismét az érdeklődést maga iránt, és a másik fél elkezd közeledni. Ez jó alap lehet a kapcsolat újra struktúrálására, annak újjáépítésére, mert ha a lelkesedés ismét megjelenik, az képes továbblendíteni a feleket ebből az állapotból. Azonban itt még fontos hogy ez tudatos legyen, és minden szegmense, a kapcsolódásnak kerüljön megújításra, ami már nem időszerű. Kerüljük el a takargatást, sumákolást, itt nem célravezető, hogy kevesebb munkával megússzuk a dolgot.
  • Vagy az is előfordul, hogy a megrekedt fél olyan oldalát látja meg az önfejlesztésbe kezdőnek, ami már nem kompatibilis vele, így képtelenek újra kapcsolódni, és szétválnak útjaik.
  • Egy másik verzió, hogy ha közben olyan irányú a változás az önismerettel foglalkozó félnél, hogy egyre intenzívebben kifelé kívánkozik a kapcsolatból, így ő hozza meg általában a döntést a szakításra vonatkozóan.

2. A pár mindkét tagja belevág

Ha mindkét fél belevág az önismeretbe, akkor is lehet mindkét verzió következmény, az is hogy együtt mennek tovább, egy magasabb szinten kapcsolódva a lelkesültség által, de az is érvényes megoldás, hogy úgy döntenek jobb ha szétválnak útjaik. Az első verzióhoz képest az a különbség, hogy ebben az esetben mindkét fél tudatosabban van jelen, és aktívan halad előre az életben. Ha a válás mellet döntenek, és átdolgozták magukban, hogy mi vezetett a kapcsolat halálához, akkor azokat a dolgokat nagy valószínűséggel nem követik el a következő kapcsolatban, ami a régi mintákból adódóan zsákutcába juttatta őket.

Ha kapcsolatunkat szeretnénk új alapokra helyezni, meg kell néznünk mi a bennünk levő örök érték, ami tovább gazdagítja az életünket, és melyek azok az értékek, amikről nem is sejtettük, hogy ott vannak bennünk, amelyek nagyon jó erőforrásként szolgálnak. Ez egy folyamat, kinek milyen hosszú… tudjuk, hogy mindenkinek más, és amúgy is relatív! Ebben a folyamatban (is) sokat tud segíteni, mind időben, mind hatékonyságban ha szakértő segítség van az ember mellett, aki a tapasztalataival is támogatni tud, a zsákutcák kerülgetése helyett segíti a fókuszt a folyamaton tartani, és ha kell noszogat, bíztat, tartja lelket az útkeresőben.

A fókuszált figyelem és átalakulás következménye: benne van a lehetőség, hogy egy magasabb szinten megélhető letisztult, szeretetteli kapcsolódásba érkezzünk a régi párunkkal, de az is, hogy az úton végigmenve arról győződünk meg, hogy a válás a jobb megoldás. Mire ide elérkezünk, ez egy szabadabb állapot, amikor már nem kényszerpályán érezzük magunkat. A folyamatban erősödik a bátorságunk, az életbe vetett hitünk azáltal, hogy magunkra találva, önismeretben, önbecsülésben, magabiztosságban megizmosodva állunk a saját lábunkra. Ha a korábbi párral folytatjuk, egész biztos, hogy más szintre kerül a kapcsolatunk (hisz új kincsekre tettünk szert útközben). Ha viszont máshogy döntünk, megadhatjuk Magunknak és a Másiknak a lehetőséget arra, hogy méltó új párt találjon, akivel egy magasabb minőségű kapcsolódás jöhet létre!

Ha ebben a helyzetben vagy, bíztatnálak, hogy vágj bele az önismeretbe, és a kételyed eloszlik!

Szakítani-válni, vagy maradni? ha ez a téma érdekel, ajánlom A válás kapujában: menjek vagy maradjak című cikket is.

Vettem a bátorságot, hogy erről írjak, mert saját bőrömön tapasztaltam, hogy ez Így Van, és ezért szívből segítek, amikor hasonló helyzetben levők megtisztelnek a bizalmukkal. Ha szeretnél támogatást hasonló helyzetben, akár csak egy beszélgetés erejéig, keress bátran!

Vagy kérj konzultációs időpontot egyéni konzultációra, vagy kapcsolati konzultációra.

Ha úgy érzed ez a tartalom másnak is hasznos lehet, kérlek oszd meg velük!

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Share This